Kenia
Kenia is een prachtig land en ligt op de evenaar in Oost-Afrika. Kimilili en Mumias, de twee plaatsen waar Stichting Harambee Olland werkzaam is, liggen in het uiterste westen van het land, aan de grens met Oeganda. Kimilili ligt aan de voet van Mount Elgon (4321 m.), de op een na hoogste berg van Kenia. Mumias ligt daar ongeveer 60 km vandaan.
West-Kenia heeft een aangenaam klimaat met van maart t.m. mei en in mindere mate van oktober t.m. december een natte tijd. Verder is het er droog.
Kenia is een republiek met ongeveer 40 miljoen inwoners en is 14 maal zo groot als Nederland. Nairobi is de hoofdstad, een westers aandoende stad met veel criminaliteit, straatkinderen en sloppenwijken. Er zijn in Kenia zo'n 40 verschillende stammen, waarvan de Kikuyu's de grootste is. In West-Kenia, ons gebied, leven voornamelijk de Luhya's. 75% van de mensen hangt het christelijk geloof aan, door de missionarissen de vorige eeuw in het land verspreid. Vooral aan de kust wonen moslims; de islam is door Arabische handelaren het land binnen gebracht. Tot slot zijn er nogal wat inheemse religies te vinden.
Kenia is een Engelse kolonie geweest en werd in 1963 onafhankelijk. Jomo Kenyatta was de eerste president waarna Daniel Arap Moi het land gedurende 25 jaar heeft geregeerd. Hij was berucht om de corruptie tijdens zijn bewind. Sinds december 2002 is Mwai Kibaki president. Hij heeft zich ten doel gesteld het land verder te ontwikkelen en de corruptie aan te pakken. Een van zijn eerste maatregelen was vrij onderwijs voor alle kinderen van basisscholen. Sindsdien gaan veel kinderen naar school. De geldelijke middelen daarvoor zijn echter nog niet meteen beschikbaar.
Ongeveer 76% van de beroepsbevolking is werkzaam in de landbouw. De helft van de plattelandsbevolking leeft op het bestaansminimum. Belangrijke producten zijn thee, koffie, bloemen en pyrethrum. Toerisme is ook een belangrijke bron van inkomsten (palmenstranden in Mombasa en de safariparken). Toch zijn de inkomsten per hoofd van de bevolking minder dan 1 euro per dag. Een groot probleem vormt de werkeloosheid, in 2003 ca. 50% van de bevolking, veroorzaakt o.a. door de snelle bevolkingsgroei.
Aids heeft ook in Kenia de afgelopen jaren zijn tol geëist. Veel mensen zijn eraan overleden, vrijwel elke familie heeft ermee te maken. Een-ouder gezinnen, wezen en oude mensen waar niemand meer voor zorgt zijn schrijnende gevolgen. De laatste jaren wordt het probleem openlijk aan de orde gesteld. Ook op scholen wordt er aandacht aan besteed. Het gedrag van mensen zal moeten veranderen. Het begin is gemaakt maar deze verandering zal nog veel tijd kosten.