Harambee

Overdracht naar Kenia

Toen we in 2001 begonnen dachten we niet meteen aan hoe we zouden eindigen. In mei 2014 organiseerden we met het bestuur in Nederland een heisessie over het functioneren van de stichting in Nederland en in Kenia. Een belangrijk discussiepunt daarbij was de toekomst. Wij beseften dat we niet tot in lengte van jaren met dit werk konden doorgaan. We verbleven tweemaal per jaar twee maanden in Kenia en dit leven in twee werelden konden we op het huidige energieniveau niet volhouden. Het meest ideale zou zijn dat de mensen in Kenia niet afhankelijk zouden blijven van een buitenlandse organisatie. Dit betekende dat onze opvolging in Kenia zelf moest komen te liggen. We realiseerden ons dat we ruimschoots de tijd moesten nemen om samen met onze partners de toekomst vorm te geven.
In het vorm geven van de overdracht staat de oprichting van een Keniaanse stichting centraal. In mei 2018 is officieel door de Keniaanse overheid het certificaat voor de Keniaanse stichting toegekend. Omdat Harambee in Kenia een beschermde naam is, is officieel voor Hongera Foundation gekozen, het heeft dezelfde afkorting. Lokaal blijft de naam Harambee Foundation Kenya gebruikt omdat iedereen ons als zodanig kent. De partners geven momenteel met veel enthousiasme inhoudelijk vorm aan deze nieuwe Keniaanse stichting.
De komende projecten willen we realiseren met fondsen die in Kenia bijeengebracht zijn door Hongera Foundation Kenya en met fondsen uit Nederland door Stichting Harambee Holland. Het is niet reëel om te verwachten dat in Kenia gelijk eenzelfde niveau van fondsenwerving kan worden bereikt als door Stichting Harambee Holland.